torstai 1. marraskuuta 2012

Opiskelijatuutori, se on rikkautta

Olisitko valmis antamaan hieman omasta ajastasi ja kokemaan jotain uutta uusien ihmisten parissa?

 Haastattelun kohteena olivat Sini Koponen (vas.) ja Kerttu Korhonen, kaksi vuoden 2012 opiskelijatuutoria, jotka kiinnostuivat Monkey-tuutoroinnista omien positiivisten Monkey-kokemustensa kautta.

Kerttu ja Sini lähtivät tuutoreiksi oman Monkey-projektinsa ansiosta. Molemmilla oli positiivisia kokemuksia Monkeysta vuodelta 2011, ja he halusivat lisää uusia  näkökulmia sekä kontakteja. Tuutoriksi ryhtyminen ei ollut haasteellista: rekrytointi tapahtui sähköpostin kautta, ja mukaan pääsi välittömästi. Tavoitteena Kertulla on saada oma ryhmä voittoon ja Sini mainitsi tavoitteekseen tsempata ja luoda ennen kaikkea positiivista mieltä omalle ryhmälleen.

Tuutorin ominaisuuksia

Sini ja Kerttu mainitsivat tavoitettavuuden, aktiivisuuden ja positiivisuuden tuutorin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi. Tuutori on se, joka auttaa ryhmää eteenpäin kannustamalla, ja saa ryhmästä esille sellaisia ominaisuuksia, joita muuten ei välttämättä tulisi havainneeksi. Tuutori on usein se taho, joka löytää toimivan viestintäkanavan ryhmälle. Ilman toimivaa viestintää projektin toteuttaminen hankaloituu, joten tuutorin tuki on oleellista.

Ryhmä saa tarpeen vaatiessa käyttää tuutoria apuna kaikissa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Tuutori etsii ryhmälle tarvittavaa tietoa ja tukee ryhmää. Tuutori antaa ryhmän käyttöön omia ideoitaan ja kokemuksiaan, mutta myös tuutori itse saa ryhmältä paljon ja kehittyy ryhmänsä mukana. Kerttu ja Sini mainitsivat heidän tuutoroitaviensa pärjäävän mallikkaasti myös omillaan, mutta ovat kuitenkin mukana ryhmän viestinnässä ja aina tarvittaessa käytettävissä.

Sini ja Kerttu olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tuutoriksi kannattaa ryhtyä. Se ei ole iso päätös, eikä tuutorilta vaadita ihmeitä. Tuutoriopiskelija ei opasta ryhmää yksin vaan tuutoroinnissa on aina mukana myös opettaja. Erilaisuus opettaa, ja Monkeyn kautta voi tuutorinakin saada uusia suhteita työelämään. Ajan löytäminen on aina haasteellista, mutta sekin onnistuu oikealla aseteella ja halulla.

Hyötyä ja kokemuksia rikkaampana

Alan opiskelijana on hyvä tietää, mitä maailmalla ja Monkeyssa tapahtuu, ja mitä tulevina vuosina tehdään. Tuutorina pystyy näkemään monia kehityskaaria niin opiskelijoissa kuin Monkeyssa itsessään.
Hyötynä Monkeyssa Kerttu näkee kokemuksen tuutorina olosta. Tuutorointi ei ollut muuten tuttua puuhaa kummallekaan haasteteltavalle, joten oiva tilaisuus koitti juuri Monkeyn kautta. Uusien ihmisten ja projektien kohtaaminen rikastavat omaakin opiskelua. Tähtihetkenä Sini kuvasi alussa antamaansa tsemppausta ja kehotti kaikkia menemään positiivisella mielellä eteenpäin!

Monkeyssa jokainen saa jotakin, kunhan ryhtyy toimeen oikealla asenteella. Tärkeintä on siis pitää mieli avoimena  ja virkistäytyä uusilla ajatuksilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti